Friday, July 01, 2011

::Roti Telur Bernyanyi::

Hai all!!
^^ Assalamualaikum sume ^^
Entry kali ni Lala nak ajar kawan-kawan sume masak.
Sebab ramai sangat yang request, maka Lala pun rase memang patut kita berkongsi kan.
Haha,PENTIPU!! mane ade sape-sape request, ngko je ngade-ngade nak tulis entry cengginih kan. Sebab ko da x de modal nk cite ape..kahkah.

Ah..xkirela, ade orang request ke, xde ke, yang penting mak bahagia~aawww~
OK! So, kite akan masak benda yang paling senang dalam dunia.
Lagi senang dari A-B-C.
Nak tau ape die??

Ya...Moh kite buat "Roti Telur Bernyanyi".

Ahaks, apa punya nama resepi da...
Oh ya! Jangan pulak korang berangan yang roti telur ni pandai menyanyi plak ye..tu PENTIPU namennnnyeee punnn..haaduuiii.
.hahaha.
Name die Roti Telur Bernyanyi sebab roti telur ni resepi versi Cik Lala. Lain orangkan lain cara die. Lala buat mengikut kehendak hati la. Mane senang dan sedap! heee
So, dari tadi merepek2, bile nak startnye ni??
OK! Jom buat Roti Telur Bernyanyi sekarang!

Sediakan:

3 keping roti Gardenia
2 biji telur ayam
(Xyah gedik2 nak gune telur itik plak yerr)
Garam bercubit2
(Secukup rasa la..Lala ske masin2 so letak la banyak ckit..)

Dah! tu je bahan die ^^
Simple kan?

Sekarang cara-caranya:
  1. Potong ke3-3 keping roti tu kepada 4 bahagian. So you all akan dapat roti yang berbentuk segi empat sama, mini version. Cute je kecik2kn ^^
  2. Lepas tu, pecahkan telur-telur tu kedalam mangkuk dan masukkan garam.
  3. Pukul telur tadi bersama garam supaya sebati..Peerrgghh, gile senang.
  4. Masukkan roti2 kecil tu dalam mangkuk telur tadi sikit demi sikit. Janganla kome dok boh sume skali gus..Nanti ade roti yang xkena telur tu..Yelah,kan roti tu menyerap telur tersebut..xcukup pulak kang. Letak 1 demi 1 supaya mereka menerima telur itu secara adil.
  5. Pastikan roti tu depan belakang dah bersalut, then masukkan dalam kuali yang dah panas beserta dengan minyak sikit. Jangan banyak! Kolestrol tuuuu...Letak dalam sesudu je per kuali.
  6. Korang make sure kuali tu x melekat2 k..xjadi nanti. Biar garing2. Terbalik-balikkan mengikut keadaan ok. Api jangan pelan n jangan kuat sangat. Sedang is good. Then da masak, pe lagi..angkat la. Xkan nak bior je jadi 10 budak hitam dalam kuali tu plak kan..huhu.
Siap! Boleh hidang da..Makan petang2 best ni!

* Baru buat tadi..makan panas2 is highly recommended^^ dapppnyee!!
Boring2, lapa2, boleh la buat. <3

Selamat Mencuba!!



2 comments:

  1. tgk patin wat camni kt umah sewa dulu la skg kite pon da ikut jgk :)

    ReplyDelete
  2. Hehe..Sedap dimakan dan sedap dipandang. kan kan?
    Kin, skrang kite da pandai wat cookies tau..lagi sedap dari pamos amos..haha..angkat bakul, jalan da...

    ReplyDelete